tweewielermonteur 10 Beoordeling 8.6 gebaseerd op 22 individuele klantbeoordelingen op 5-sterrenspecialist


Tweewielermonteur
Kastelenplein 66
5653 LP Eindhoven
06 20145766
info@tweewielermonteur.nl

Je vindt ons in het winkelcentrum Kastelenplein en kunt hier gratis parkeren!


Maandag Gesloten
Dinsdag 09:30 uur - 18:00 uur
Woensdag 09:30 uur - 18:00 uur
Donderdag 09:30 uur - 18:00 uur
Vrijdag 09:30 uur - 18:00 uur
Zaterdag 09:30 uur - 17:00 uur
Zondag Gesloten

fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner

Piepende remmen? zo verhelp je het met dynamic


Een welbekend geluid bij het tot stilstand komen bij een stoplicht: het luide piepen van je remmen. Waarschijnlijk is dit één van de meest irritante dingen als fietser. Gelukkig kun je piepende remmen voorkomen met het juiste onderhoud.

Waarom piepen de remmen van mijn fiets?

De meest voorkomende reden van piepende remmen zijn vieze of vette remonderdelen. Met name schijfremmen kunnen enorm gaan piepen als hier een beetje vettigheid op zit. Je remmen kunnen vies en vet worden tijdens het fietsen. Bijvoorbeeld door opspattend water van de weg of modder waar olieresten in zitten. Ook water kan er voor zorgen dat je remmen gaan piepen. Bij het rijden in de regen heb je dan ook vaker en sneller last van piepende schijfremmen.

Maak ook naast het fietsen zijn er oorzaken te vinden waardoor je schijfremmen gaan piepen. Als je de remmen aanraakt met je hand, die van nature vettig is, laat je al een vettig laagje achter op de schijf of velgrand. Vermijd daarom het aanraken van deze onderdelen. Daarnaast kan er tijdens het schoonmaken residu van schoonmaakproducten op je remonderdelen komen, bijvoorbeeld spetters olie of residu van een beschermende finish. Het is daarom aan te raden om spuitbussen niet te gebruiken in de buurt van de remmen en de spray eerst op een doek aan te brengen. Door de remschijven als laatste stap schoon te maken, weet je zeker dat er geen residu achter blijft wat geluid kan veroorzaken.

Andere oorzaken van piepende remschijven

  • Kromme remschijf: als je remschijf niet meer recht is, kan deze tijdens het fietsen tegen de remblokken komen, dit veroorzaakt een piepend geluid. De fietsenmaker kan de schijf weer recht buigen met een speciale tool of aanraden om nieuwe schijven te monteren.
  • De remklauw is niet gecentreerd: je remschijf moet in het midden van de remklauw lopen. Als dit niet het geval is kun je dit gemakkelijk oplossen door de bouten waarmee de remklauw aan het frame of de voorvork gemonteerd is los te halen. Knijp vervolgens de remhendel in terwijl je de bouten weer vastdraait. Ook kun je een specifieke tool hiervoor gebruiken.
  • Je remblokken zijn versleten: versleten remblokken kunnen bijgeluiden zoals piepen veroorzaken. De remblokken kun je zelf of door de fietsenmaker laten vervangen.

Wat heb ik nodig om piepende remmen schoon te maken?

Het schoonmaken van je remmen is de laatste stap bij het schoonmaken van je fiets. Hiervoor gebruik je een speciale remreiniger die geen residu achterlaat. Gebruik zeker geen multispray of product dat olie bevat om je remmen te reinigen!

Wij raden deze producten aan:

  • Remreiniger van bijv. Dynamic.
  • Een schone, droge doek.

Hoe maak ik mijn remmen schoon?

Het schoonmaken van je remmen is de laatste stap in het schoonmaken van je racefiets, gravel bike of MTB. Tijdens het schoonmaken kan er residu van bijvoorbeeld een siliconenspray, reinigingsproduct of kettingolie op de remonderdelen komen. Als je je remmen als laatste schoonmaakt, weet je zeker dat er geen residu, wat zorgt voor piepende remmen, achterblijft. Raak na het schoonmaken de remonderdelen niet meer aan, het vet op je handen maakt je remmen weer vies.

Remschijven schoonmaken

Het schoonmaken van de remschijven is vrij gemakkelijk. Dynamic raadt aan om na iedere schoonmaakbeurt de tijd te nemen om ook je rotors te ontvetten met een remreiniger. Dit doe je als volgt:

  1. Zorg dat je een droge, schone doek en een remreiniger hebt. Probeer tijdens het schoonmaken de remschijf niet vast te houden met je handen, aanraken met de schone doek heeft de voorkeur.
  2. Spray de remreiniger direct op de schijfrem aan beide kanten. Let hierbij op dat je niet in de lager spuit waardoor je het lagervet oplost. Dit verkort namelijk de levensduur van de lagers.
  3. Veeg met de droge doek het vuil en de overtollige vloeistof van de remschijf. Je kunt de remreiniger ook op de doek sprayen en hiermee de schijf schoonmaken.

Remblokken schoonmaken

Controleer de schijfremblokken regelmatig. Om de schijfremblokken goed te controleren moet je ze er altijd even uithalen. Dit is ook een goed moment om ze direct schoon te maken.

  1. Haal het fietswiel uit je fiets.
  2. Zorg dat je de vergrendelingspen van je remblokken of zekeringspinnetje van de splitpen losgemaakt is. Dan trek je de remblokken er gemakkelijk uit.
  3. Verwijder het vuil door de remreiniger op de blokken te sprayen.
  4. Droog de remblokken af met een droge, schone doek.
  5. Monteer je remblokken weer in de rem.

Velgremmen schoonmaken

Het schoonmaken van de velgremmen bestaat uit twee onderdelen: het schoonmaken van velgrend en het schoonmaken van de remblokken.

  1. Haal het fietswiel uit je fiets.
  2. Controleer de remblokken: als deze volledig of oneven zijn afgesleten is het verstandig om de remblokken te vervangen.
  3. Veeg de remblokken schoon met een doek met remreiniger. Als de remblokjes erg vuil zijn, kun je de remreiniger direct op de blokjes spuiten.
  4. Maak vervolgens de velgrand schoon. Hiervoor is het handig om wat remreiniger op een droge, schone doek te spuiten. Ga met deze doek langs de aluminium rand.

Piepende schijfremmen voorkomen:

  • Preventief ontsmetten.
  • Inremmen van nieuwe remblokken.
  • Regelmatig je remmen bleeden.

Preventief ontsmetten
De macheniekers van Team Jumbo-Visma ontvetten de rijmschijven preventief voordat ze deze monteren op de racefietsen. Dit doen ze door Brake Booster op de remschijf te sprayen en deze vervolgens droog te maken met een schone, droge doek. Vervolgens worden de remschijven gemonteerd op de fietsen.

Hoe rem ik mijn remschijven in?
Als je nieuwe gesinterde remblokken voor je schijfremmen hebt gemonteerd, verbeter je de remprestaties door de remblokken goed in te remmen. Het materiaal van organische remblokken is een mix die een hars vormt. Tijdens het inremmen smelt deze hars en laat het een dun laagje achter op de schijfremmen wat zorgt voor een betere werking van de remmen.

Het inremmen is eenvoudig. Dit doe je door de remmen warm te laten worden waardoor de hars smelt. Versnel in de eerste fietsrit tot ongeveer 30 km/uur en rem hard tot je stapvoets rijdt. Herhaal dit ongeveer 20 keer per rem. Sommige fietsenmakers hebben hier een speciale inremmachine voor.

Hydraulische remmen bleeden
Als er lucht in de leiding zit, kan je remhendel minder direct reageren, de remkracht verslechteren of kunnen de zuigers blijven hangen wat weer geluid oplevert. Het ontluchten van je remmen, ook wel "bleeden" genoemd, zorgt ervoor dat de luchtbellen uit de hydraulische remleiding worden verwijderd. De fietsenmaker kan je hierbij helpen, al zijn er online ook diverse uitlegvideo's te vinden. De werkwijze wijkt per rem iets af.

Na het lezen van dit blog weet je wat je kunt doen tegen piepende remmen. Het goed schoonhouden van de remonderdelen is hierbij de eerste stap. Wij raden dan ook aan om dit onderdeel te maken van je schoonmaakroutine. Hier vind je de link naar de Brake Booster van Dynamic.

Automatisch schakelen op e-bikes, een stap in een nieuwe manier van fietsen?
Automatisch schakelen op e-bikes, een stap in een nieuwe manier van fietsen?
Een elektrische fiets met automatisch schakelsysteem is een flinke investering. Maar wat levert het op en is het de moeite waard? We delen onze inzichten over deze nieuwe ontwikkeling in de wereld van e-bikes.
Lees verder
De basis van elektrisch fietsen
De basis van elektrisch fietsen
Je kent het vast wel... lekker cruisen op je elektrische fiets met alleen de trapondersteuning aan. Maar wist je dat je veel meer uit je e-bike kunt halen door slim te schakelen? Net als bij een gewone fiets maken de juiste versnellingen het fietsen niet alleen makkelijker, ze helpen ook om je accu langer mee te laten gaan. Bovendien gaat je motor langer mee als je slim schakelt, en dat scheelt natuurlijk in de onderhoudskosten.
Lees verder
Kracht en controle op Bosch Performance line CX
Kracht en controle op Bosch Performance line CX
Bosch eBike Systems heeft een nieuwe generatie gelanceerd van de Performance Line CX. Daarin komen kracht en controle samen.
Lees verder
Fietsen op een e-bike in de herfst
Fietsen op een e-bike in de herfst
De herfst is een prachtig seizoen om te fietsen, vooral met een e-bike. De frisse lucht, de kleurenpracht van vallende bladeren en rustige wegen zorgen voor de perfecte setting om eropuit te trekken. Echter, de herfst brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals natte wegen en kortere dagen. Om veilig en comfortabel op je e-bike te blijven rijden, is goed onderhoud essentieel. In deze blog delen we praktische tips voor het onderhoud van je e-bike in de herfstmaanden en hoe je optimaal kunt genieten van je ritten.
Lees verder
Waar moet een goed fietsjack aan voldoen? Tips voor de perfecte keuze!
Waar moet een goed fietsjack aan voldoen? Tips voor de perfecte keuze!
Waar moet je op letten bij het kiezen van een fietsjack? Van winddichtheid en ademend vermogen tot reflecterende details en comfort. Lees onze tips voor een comfortabele en veilige rit!
Lees verder
Welke Is Beter Voor Jouw Fiets of Motor, de open of gesloten ketting?
Welke Is Beter Voor Jouw Fiets of Motor, de open of gesloten ketting?
De ketting is een essentieel onderdeel van veel transportmiddelen, zoals fietsen en motoren. Maar wanneer je voor een nieuwe ketting kiest of onderhoud pleegt, komt de vraag vaak naar boven: moet je voor een open draaiende ketting gaan of een gesloten systeem kiezen? Beide systemen hebben hun eigen voordelen en nadelen, afhankelijk van je specifieke behoeften en omstandigheden. In dit artikel helpen we je de beste keuze te maken door de voor- en nadelen van beide systemen te bespreken.Routeoptie, Voor iedere fietser.
Lees verder
Dutch Cycling Week Programma, de viering van fietscultuur in Nederland
Dutch Cycling Week Programma, de viering van fietscultuur in Nederland
Nederland staat wereldwijd bekend als hét fietsland bij uitstek, en de Dutch Cycling Week is een viering van deze rijke fietscultuur. Van 28 september tot en met 6 oktober 2024 wordt Utrecht omgetoverd tot het kloppend hart van fietsend Nederland. Dit evenement biedt een gevarieerd programma dat de veelzijdigheid en het plezier van fietsen centraal stelt. In deze blog nemen we je mee door het programma van de Dutch Cycling Week en geven we je alle ins en outs die je moet weten om optimaal van dit evenement te genieten.
Lees verder
Een Iconisch Fietsevenement in Nederland, de Dam tot Dam FietsClassic
Een Iconisch Fietsevenement in Nederland, de Dam tot Dam FietsClassic
Nederland staat bekend om zijn liefde voor fietsen, en een van de meest iconische fietsevenementen van het jaar is de Dam tot Dam FietsClassic. Dit jaarlijkse evenement biedt fietsers van alle niveaus de kans om een unieke ervaring op te doen door enkele van de mooiste landschappen van Noord-Holland te verkennen. Van de historische Dam in Amsterdam tot de pittoreske Dam in Zaandam, deze klassieker is een must voor elke fietsliefhebber. In deze blog nemen we je mee door alles wat je moet weten over de Dam tot Dam FietsClassic, van de routeopties tot de praktische tips voor een geslaagde deelname.
Lees verder
Fietsveiligheid Vergroten met Achteruitkijkspiegels
Fietsveiligheid Vergroten met Achteruitkijkspiegels
In een wereld waar fietsen steeds populairder wordt, niet alleen voor recreatie maar ook voor woon-werkverkeer, wordt veiligheid op de fiets steeds belangrijker. Een vaak over het hoofd gezien maar cruciaal onderdeel van fietsveiligheid is de achteruitkijkspiegel. Laten we eens kijken waarom deze kleine accessoire een grote impact kan hebben op je fietsplezier en veiligheid. Lees verder...
Lees verder